Paninsomnia

Orasele sudului canicular Zimnicea, Calafat, Turnu Magurele, Giurgiu, Corabia, Alexandria, Videle, Rosiori, Calarasi, Drobeta.
Si Vedea cea frumos curgatoare si limpede ca pacura, ca taciunele.
Egografii, asta am scris.
Literatura egotexte. Un fel de anunturi despre piata sudului.
Drept urmare ce arta, cultura, literatura, reviste, ziare, carti sa faci in plaja asta caniculara, in seceta asta web?
Ce egografii sa faci pe net, pe netul asta plin de anunturi?

[Valentin Nicolae]
"Face parte din categoria debuturilor amanate, abia anul acesta, la 37 de ani, invingandu-si retinerile cu volumul Paninsomnia, publicat, din pacate, la o editura obscura. Poezia sa este greu de incadrat, e stranie si foarte bine scrisa, cu un nerv ce pare ca stapaneste starile zonei unde aceasta prinde viata, zona spatiului biografic la interferentele sale cu imaginarul.
Nu ne ramane decat sa spunem ca e nedrept ca Valentin Nicolae trece aproape neobservat prin poezie." (revista Tomis, mai 2010)
De curand, pe piata editoriala romaneasca a aparut un nou volum de poezie, "Paninsomnia" de Valentin Nicolae, Editura Etnous, debutul absolut al autorului.
Autorul scrie pe blogul sau, intr-un ton confesiv: "ideea e ca tot ce am scris, am scris la intamplare... n-am avut absolut nici un plan sau poate am avut...
oricum, praful asta de literatura pe care incerc sa-l scriu nu cred ca ma duce nicaieri, mai bine as fi citit o carte a lui Shivananda si m-as fi apucat sa stau, sa ma plimb prin lume ca un spectator compasiv si benefic".
Pe coperta patru a cartii sunt extrase versuri reprezentative din acest volum de debut, care, sa speram, va avea o soarta buna din partea criticii literare:
"Manuieste, Doamne, sabia destramarii/ Mana, Doamne, caii insingurarii spre cetatea ta/ Izgoneste, Doamne, sarpele incolacit ce-mi soarbe/ Nimicul de pe buze/ Alunga, Tu, paradisul firescului din ochii mei/ Ca sa te pot vedea intr-o unica stralucire".
Din "Paninsomnia": "era sabatul/ m-am intalnit cu baiatul care semana cu bruce lee/ in garsoniera lui, mi-a dat un costum negru/ cam de cioclu, cam de cantautor/ m-am spalat pe fata,/ mi-am udat parul si mi l-am pieptanat lins pe spate/ ca tano din caracatita sau ca eric roberts in analiza finala", din poemul "baiatul care semana cu bruce lee".

agentia de carte, martie, 31, 2010
agentia de cartePaninsomnia